Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Stockholms bokhelg 2023

Snart fylls Stockholm av framträdanden, samtal och diskussioner om litteratur. Det är dags för Stockholms bokhelg! Nedan tipsar vi om scensamtal kring Appells utgivning. Slå dig ned i Gamla stans bokhandel, Stockholms stadsbibliotek, Storkyrkan och Farsta bibliotek. Lyssna, bläddra, läs! 

Stora Sköndal – Arbetet, livet och diakonerna

Tid: Torsdagen den 11 maj, kl. 18.30
Plats: Farsta Bibliotek, Farstagången 8
Med: Elisabeth Christiansson Drake och Stig Linde

Stora Sköndal har en intressant och sällan uppmärksammad roll i svensk social- och kyrkohistoria. År 2022 släpptes boken Stora Sköndal – Arbetet, livet och diakonerna. Det rika bildmaterialet ger en unik inblick i livet och verksamheten. Fram växer berättelser om människor och visioner, men också om byggnaderna och parken vid den natursköna Drevviken. Författarna Elisabeth Christiansson Drake och Stig Linde visar bilder och berättar om boken.

Ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek – Farsta Bibliotek och Appell Förlag.

Latin – En introduktion
Latinsk grammatik – Grammatica Latina

Tid: Fredagen den 12 maj, kl. 14.00
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7
Med: Andreas Nordin

Latinet leder oss rakt in i Europas kulturhistoria och tankar som fortfarande utövar stort inflytande på västerländsk kultur och världsuppfattning. Andreas Nordin, författare till Latin – En introduktion och Latinsk grammatik, berättar mer om sina båda böcker.

Latin – En introduktion är en bok för alla som vill lära sig grunderna i det latinska språket. Kunskaper i latin öppnar dörren till den romerska världen, men också till den grekiska, samt till idéer hos människor under medeltiden och renässansen. Läsaren får även inblick i det latin som alltjämt omger oss. En klassisk bildningsbok, men också reselektyr i såväl fåtölj som ryggsäck.

Latinsk grammatik – Grammatica Latina beskrivs det latinska språket från en elementär till en mer avancerad nivå. Därför lämpar sig boken såväl för nybörjare som för den som vill fördjupa sina grammatiska kunskaper.

Ett samarbete mellan Gamla stans bokhandel och Appell Förlag.

Franska flanörer

Tid: Lördagen den 13 maj, kl. 15.00
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7
Med: Lena Kåreland

Möt Paris genom flanörens strövtåg i den franska litteraturen. Lena Kåreland berättar om romaner och dikter, tecknar miljöer och lyssnar in röster. Hon lyfter också fram författarnas egna relationer till sin stad, skildrar platser som deras liv kretsat kring och ger ledtrådar till deras vandringar och vattenhål.

Franska flanörer handlar främst om 1800-talets Paris, århundradet då den franska huvudstaden blev en modern världsmetropol. Staden representerade framsteg och förfining men också fattigdom och prostitution. Här kastade sig Victor Hugos ringare Quasimodo mellan Notre-Dames avsatser, här vandrade Charles Baudelaires dandy under gatlyktornas sken och här lät Émile Zola varuhusens skyltfönster glittra i kapp.

Följ även Honoré de Balzac som kallade flanerandet för en vetenskap och ögats gastronomi, Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, bröderna de Goncourt – samt två författare från senare tid: Georges Simenon och Patrick Modiano.

Ett samarbete mellan Gamla stans bokhandel och Appell Förlag.

Dödens idéhistoria

Tid: Söndagen den 14 maj, kl. 13.00
Plats: Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73
Med: Jenny Kjellberg samtalar med Karin Dirke, Andreas Hellerstedt och Martin Wiklund.

Dödens idéhistoria undersöker nio skribenter den västerländska idévärldens dödsföreställningar från antiken till våra dagar. De visar hur döden har hanterats, förnekats och konfronterats genom histo­rien och hur 1900-talet förändrade människors sätt att förhålla sig till döden på ett grundläggande plan. Här skildras till exempel historiska företeelser som förberedelser för döden, begravningsritualer och spiritistiska uppfattningar, liksom hur man har sett på självmord och dödande av andra människor och djur.

Hör redaktörerna och idéhistorikerna Karin Dirke, Andreas Hellerstedt och Martin Wiklund berätta om boken i samtal med bibliotekarie Jenny Kjellberg.

Ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Appell Förlag.

Helgonnamn i almanackan

Tid: Söndagen den 14 maj, kl. 13.00
Plats: Storkyrkan i Gamla stan
Med: Domkyrkokaplan Kristina Ljunggren i samtal med religionshistorikern Tommy Kuusela, med Heikki Ojas bok som utgångspunkt.

Många namn i dagens almanacka har sin bakgrund i den medeltida kyrkans helgonkalender och firandet av helgonens dödsdagar. Detsamma gäller helgdagar som midsommar och Mikaelidagen, eller sjusovardagen och Luciadagen. 

Helgonnamn i almanackan presenteras helgonen i datumordning från nyårsdagen till nyårsafton, och även rörliga helgdagar som påsken finns med. Namnen har funnits med i tryckta svenska almanackor och kalendrar från 1500- till 1700-talet. När Sverige på 1500-talet övergick från katolska kyrkan till den lutherska slutade man fira helgonen, men de bekanta namnen levde ändå vidare.

Ett samarbete mellan Stockholms Domkyrkoförsamling, Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag.

Platser i världen – Tolv litterära besök

Tid: Söndagen den 14 maj, kl. 15.00
Plats: Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73
Med: Jenny Kjellberg samtalar med Cecilia Schwartz, Paula Uimonen och Stefan Helgesson.

Har du också drömt om att besöka James Joyces frodiga Dublin eller Elena Ferrantes Neapel? I Platser i världen – Tolv litterära besök utforskar antropologer, litteraturvetare och språkvetare tolv platser som förekommer i romaner, noveller och poesi. Såväl riktiga klassiker som moderna skildringar undersöks.

I detta samtal möter du Stefan Helgesson, professor i litteraturvetenskap, som berättar om Maputo i Moçambique som en korsväg i världshistorien, Cecilia Schwartz, docent i italienska, som i kapitlet »Neapel – Den porösa staden« skildrar Elena Ferrantes litterära universum, och Paula Uimonen, professor i socialantropologi, som berättar om sjön Oguta i Nigeria där sjögudinnan i Flora Nwapas romaner och noveller bor.

Ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Appell Förlag.

Ebba Stenbock – I maktspelets skugga

Tid: Söndagen den 14 maj, kl. 15.00
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7
Med: Anu Lahtinen

Maktkampen mellan kung Sigismund och hertig Karl ställdes på sin spets i september 1597, på Åbo slott. En väpnad sammandrabbning mellan kungen och hertigen gick inte längre att undvika. Ebba Stenbock befann sig mitt i stormens öga. Hon var änka efter den nyligen avlidne Klas Fleming, ståthållare över Finland och trogen kung Sigismund. Hertig Karl var hennes kusin – men Ebba var lojal med sin man. Skulle kungens trupper hinna fram innan hertigens soldater stormade slottet? Eller kunde Ebbas inflytelserika syster, änkedrottning Katarina Stenbock, komma till undsättning? Ebba gick inte ostraffad ur kampen, men det hårdaste straffet tilldelades hennes unge son.

I biografin Ebba Stenbock möter vi Ebba Stenbock som dotter, syster, maka och mor i en politiskt turbulent tid. Anu Lahtinen lägger ett omsorgsfullt pussel där källmaterialet ger inblickar i Ebba Stenbocks vardag och livet som adelskvinna på 1500-talet.

Ett samarbete mellan Gamla stans bokhandel, Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag.

Sargade själar – De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945

Tid: Söndagen den 14 maj, kl. 16.00
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7
Med: Urban Lindstedt, från podden Historia Nu, i samtal med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet om Ville Kivimäkis bok.

»Männen var förändrade till sitt yttre, avmagrade, skäggiga, tystlåtna, med nerverna på ytan eller apatiska. Ett stramt drag kring munnen, en smått stirrande blick, hastiga reflexartade rörelser vid minsta misstänkta ljud- eller ljusförnimmelse.«

Krigen mot stormakten i öst gjorde många tusentals finska soldater granatchockade, apatiska, förvirrade, ångestfyllda, utmattade. Vilka var de psykiskt krigsskadade, vad hade de tvingats uppleva, och vad hände efter att de passerat bristningsgränsen?

Sargade själar berättar Ville Kivimäki deras historia och undersöker myterna kring de krigstrauman som plågat generationer av finländare. Soldaternas erfarenheter har länge varit dolda bakom berättelserna om krigshjältar och manlig offervilja för nationens bästa – i andra världskrigets Finland var psykiska reaktioner stigmatiserande och förnekades till och med i hög grad.

Ett samarbete mellan Gamla stans bokhandel, Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag.