Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

»Ett guldkorn«

Christian Olsson i BTJ-häftet har läst Till Eftervärlden – och ger den högsta betyg: 5 av 5, synonymt med briljant.

Ingen har läst och förvaltat Clas Julius Ekeblads dagböcker från gustaviansk tid grundligare än Marianne Molander Beyer, förmodar Christian Olsson, och noterar att Ekeblad är tydligt närvarande i boken: 

»Ekeblad får själv komma till tals, i kortare och längre utdrag, och genom en helt översatt västsvensk resedagbok 1762 samt genom sina talrika egenhändiga illustrationer; vinjetter, personporträtt, ritningar och miljöskildringar gjorda med skolad hand.« 

Som läsare kan vi glädjas åt den »väl förmedlade känslan av det modernt mänskliga hos den unge hovmannen; observationerna, reflektionerna, insikterna – allt som oftast av tidlös, men kanske mer empatiskt än väntat, karaktär. I sitt charmiga format, tryfferad med njutbara illustrationer i färg, blir Till eftervärlden ett guldkorn för alla med intresse för epokens högreståndstillvaro. Fullödigheten understryks med innehållsförteckning, käll- och bildförteckning, person och platsregister och utförliga, värdefulla, noter.«

Läs anmälan i sin helhet

Läs mer om Till Eftervärlden – Clas Julius Ekeblad 1742–1808. Brev, dagböcker och reseskildringar berättar.