Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Helsingfors bokmässa 2021

Torsdagen den 28 oktober öppnar bokmässan i Helsingfors. Här följer några tips på arrangemang i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland. Om du inte har vägarna förbi finns böckerna i din bokhandel. Mycket nöje!

Torsdag  |  28 oktober  |  15.00
Att mötas kring varor
Intresset för konsumtion av dagligvaror växte kring sekelskiftet 1900. Fler kunde försörja sig på torghandel och som kringresande handelsmän. Vilken social och kulturell betydelse hade marknaderna med tanke på status och könsroller?
Medverkande: Niklas Huldén och Ann-Catrin Östman
Moderator: Peik Henrichson

Fredag  |  29 oktober  |  13.30
Partiernas vägskäl. Ett nytt politiskt landskap i Sverige och Finland
Partiernas vägskäl jämför forskare från Sverige och Finland våra demokratier. De politiska utmaningarna är oftast desamma i Sverige och Finland – men gäller det också lösningarna? Statsvetare, jurister och politiker i de två länderna belyser det nya politiska landskapet. Boken ger fördjupade perspektiv på några av vår tids viktigaste frågor och riktar sig till alla som är intresserade av politik och svensk-finländska förhållanden.
Medverkande: Olof Ehrenkrona och Siv Sandberg
Moderator: Pekka Heino

Söndag  |  31 oktober  |  11.30
Son till Tolstoj – berättelsen om Lev Lvovitj Tolstoj
Lev Lvovitj Tolstojs beundran inför sin världsberömde far slog ständigt över i uppror. I Sverige fann han sin hustru och sitt idealsamhälle, men han lämnade allt för ett kringflackande liv. Hans levnadssaga inrymmer revolutioner och krig. Den omfattar överflöd såväl som armod, livsglädje såväl som svartsyn.
Ben Hellman lotsar oss genom ett dramatiskt levnadsöde.
Moderator: Janina Orlov

Söndag  |  31 oktober  |  12.00
Edvard Westermarck och Georg Henrik von Wright på världskartan
Vad fick två finländare att bege sig till England för att där inleda varsin universitetskarriär, Westermarck inom sociologin i London och von Wright inom filosofin i Cambridge? Vilken betydelse hade de för sociologin och filosofin i Finland och i världen?
Medverkande: Julia Dahlberg och Bernt Österman
Moderator: Peik Henrichson

Söndag  |  31 oktober  |  13.00
Med kamera och koffert
Hur reste man före charterturismen och de billiga flygförbindelserna? Tretton resenärers fotografier bjuder på rekreation på Rivieran, besök på teodlingar i Java, en barnläkares arbete i den indiska storstadsslummen och en ung sjömans äventyr. Programmet direktsänds också på Yle Arenan.
Medverkande: Sanna Jylhä och Marika Rosenström
Moderator: Pekka Heino

Läs mer om Helsingfors bokmässa och hitta all information om programpunkterna