Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

»Sensationellt öga för Rom«

»Anna Blennow har författat en originell guidebok till den eviga staden.« Så inleder Tomas Lappalainen sin anmälan av Guide till det det medeltida Rom i Sydsvenskan.

Originell av flera skäl: den ser bortom det vi brukar förknippa med Rom (antik/renässans/barock), den koncentrerar sig på den medeltid som är svårare att upptäcka: »Boken är rikt illustrerad  och det är viktigt eftersom de medeltida byggnaderna genom sin litenhet och bristande pompösitet ofta flyger under en vanlig uppmärksamhets radar.«

»Men det mest sensationella«, skriver Lappalainen, »är ändå att Blennow följer en äkta medeltida guideboks vandringar i hasorna«, den så kallade Einsiedeln-handskriften från ca år 800, en guidebok för dåtidens kristna pilgrimer.

Lappalainen gläds också åt bokens lätta och ibland skämtsamma tonfall, och noterar givetvis de många förslagen på kaféer och restauranger: »Texten strösslar med roliga  och trevliga tips efter rutterna. Det lockas med Roms många ljuvliga vattenhål.«

Läs Tomas Lappalainens artikel i Sydsvenskan

Läs mer om Guide till det det medeltida Rom