Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Tidiga turister fascinerar


»Människan har alltid hittat på förevändningar för att kunna resa. Fascinerad bläddrar jag i Guide till det medeltida Rom av Anna Blennow, där hon med utgångspunkt i en guidebok från runt år 800 tar läsaren med till den tidens Rom. Mycket är sig likt. Även för 1 200 år sedan kantades förmodligen vägarna av souvenirförsäljare och mer eller mindre pålitliga matställen.«

Mot bakgrund av hur Coronakrisen satt vårt resande på sparlåga ser ändå Per J Andersson viljan till frivilliga resor – turism – som en djupt liggande mänsklig egenskap. Den fanns redan hos de medeltida »turisterna«, pilgrimerna, som sökte sig till Rom.

Lyssna på Per J Anderssons radioessä »Ingenting kan stoppa turismen (i längden)« i OBS i Sveriges Radio.

Mer radio: Vetenskapsradion Historia tipsar om sommarläsning och har valt ut sommarens bästa historieböcker. Även i detta program finns, »välskriven och vackert illustrerad«,  Guide till det medeltida Rom med. Lyssna på tipset, cirka 17.30 minuter in i programmet, i Sveriges Radio, Vetenskapsradion historia.

Läs mer om Guide till det medeltida Rom