Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Appell på bokmässan i Helsingfors 2019

Appell Förlag deltar tillsammans med Svenska litteratursällskapet i Finland med flera arrangemang vid bokmässan i Helsingfors 24–27 oktober – se nedan.

För fullständigt program se bokmässans hemsida.

Välkommen!

Tors 24/10 – 14:00
Målande kvinnor i Paris
Många kvinnliga konstnärer reste till Paris för att utbilda sig i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, bland dem Ellen Thesleff och Sigrid Schauman.
Med: Hanna-Reetta Schreck och Camilla Granbacka

Tors 24/10 – 16:30
Jag målar som en gud. Ellen Thesleffs liv och konst
Ellen Thesleff är en av Finlands första expressionister och hör till Nordens främsta målare. Hon var en modig visionär och banbrytare i en tid då den moderna världen gjorde sitt intåg. I den första biografin om henne på svenska presenteras hennes mångfasetterade konst och hennes fascinerande privatliv med unika fotografier.
Med: Hanna-Reetta Schreck

Tors 24/10 – 17:30
Den okände Henry Parland
Henry Parland dog när han var 22 år, ändå är hans författarskap betydande, både kvalitativt och kvantitativt. Hans författarskap samlas nu i fyra volymer som berättar hela historien om hans liv och estetik, också sådant vi inte förut visste.
Med: Per Stam och Elisa Veit

Fre 25/10 – 11:30
Hildur Hult – konstnärslöfte i allkonstens tid
Trots att Hildur Hults liv (1872–1904) avbröts tidigt hann hon få prestigefyllda uppdrag och som ung kvinnlig konstnär sätta avtryck i en värld dominerad av män. Hennes konstnärskap uppvisar en mångsidighet där konst och liv är intimt sammanflätade.
Med: Magdalena Gram

Fre 25/10 – 12:00
Kvinnoliv på Åland
Det finns en rad åländska kvinnliga prosaister, från Sally Salminen till Carina Karlsson. Varifrån kommer de starka kvinnliga berättelserna? Har kvinnor varit speciellt funtade för att klara en tillvaro kantad av havet och männen som kommer och går?
Med: Ulrika Gustafsson och Carina Karlsson

Fre 25/10 – 14:30
Eget rum och egna pengar – om att bryta mönster som kvinnlig konstnär
En ny generation kvinnliga konstnärer kring sekelskiftet 1900 skapade sig en framtid på egna villkor och med egna pengar. Men vilket var priset i en tid då konstvärlden dominerades av män? Ett samtal om Ellen Thesleff, Hildur Hult och Sally Salminen.
Med: Hanna-Reetta Schreck, Magdalena Gram och Ulrika Gustafsson

Lör 26/10 kl. 12:30
Min ljusa stad – Sally Salminens liv och författarskap
Sally Salminen skapade oordning. Hon gjorde en klassresa från småbrukardotter till hembiträde i New York och slutade som hyllad romanförfattare. Hon har framställts som folklivsskildrare och enboksförfattare, men det finns så mycket mer att upptäcka.
Med: Ulrika Gustafsson