Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Beundransvärt om Björling

Lena Kåreland recenserar Fredrik Hertzbergs »Mitt språk är ej i orden« – Gunnar Björlings liv och verk i Respons nr 2/2019. Den utförliga artikeln presenterar biografin och uppmärksammar bland annat Björlings kontakter med Edith Södergran och Hagar Olsson.

Lena Kåreland avslutar med dessa lovord:

»Hertzbergs biografi är ett beundransvärt arbete, och han visar övertygande vilken betydande ställning Björling har inom den svenskspråkiga litteraturen. Hans biografiska metod är inte alltid den traditionella, vilket torde ha sin förklaring i både materialsituationen och föremålets egenskaper. Det går inte att sätta Björling på någon formel. Därtill är han alltför mångbottnad och intar alltför många olika skepnader. /... / När jag lagt ifrån mig boken är jag genast redo att leta fram Björlings dikter, ivrig att läsa om eller upptäcka nya dikter. Det är utan tvekan ett gott betyg, ja, högsta vitsord, skulle jag vilja säga.«

Läs mer om »Mitt språk är ej i orden«