Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Disapriset till Li Bennich-Björkman

Li Bennich-Björkman – författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet – får årets Disapris. Hon tilldelas priset för essäboken Sörja ett liv, leva ett annat – Om flyktingens mörker och ljus (Appell Förlag), där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

Motiveringen lyder: »Li Bennich-Björkman tilldelas 2018 års Disapris för sin bok Sörja ett liv, leva ett annat. Om flyktingens mörker och ljus. Med utgångspunkt i forskning och erfarenhet behandlar hon här flyktingars situation stringent och stilsäkert, utifrån kulturella och socialpsykologiska perspektiv, och förmedlar samtidigt empati och djup värme.«

Hennes essä handlar om två av de största flyktinggrupperna som kommit till Sverige – esterna 1944 och bosnierna 1992 och 1993. Li Bennich-Björkmans mamma kom som flyktning från Estland 1944. Boken bygger på hennes historia, men den tar också sin utgångspunkt i intervjuer som Li Bennich-Björkman gjort tillsammans med andra forskare under 20 års tid.

Disapriset har instiftats av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande. Prissumman är 25 000 kr. Pristagaren utses av en jury med sju medlemmar, där föregående års vinnare ingår.

Disapriset delades traditionsenligt ut i Studentbokhandeln under Uppsala kulturnatt. Prisutdelare var Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. Pristagaren höll därefter en föreläsning i Museum Gustavianum.

Disaprisets jury menar att boken har goda egenskaper långt utöver det vanliga och är lättillgänglig utan att göra avkall på kravet på vetenskaplighet.

Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet, gratulerade pristagaren ackompanjerad av musik.

Efter prisceremonin höll Li Bennich-Björkman ett anförande i Gustavianum.

Uppsala universitet, pressmeddelande om Disapriset

Appell Förlag, pressmeddelande (pdf)

Läs mer Sörja ett liv, leva ett annat