Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Höstens böcker 2017

Till sängs i kulturen
Malena Ivarsson och Samanda Ekman
Hur hanterar Medea en brutal dumpning jämfört med Marianne i »Scener ur ett äktenskap«? Varför saknar cowboykillarna i »Brokeback Mountain« självdistans och humor i sin passion? Författare har alltid gestaltat älskande människor och det finns lika många sätt att drabbas av erotiken som det finns påhittade figurer. Journalisten Samanda Ekman och sexologen Malena Ivarsson fortsätter radioprojektet att granska Eros ärenden, nu i bokform.

Indien – En reportageresa
Pär Jansson
Ett nytt individualistiskt och modernt Indien växer fram. Fattiga föräldrar satsar allt på sina barns utbildning och den växande medelklassen organiserar sig mot korruptionen. Unga indier vill gifta sig av kärlek, kvinnor vill forma sina liv och lågkastiga protesterar mot orättvisor. Journalisten Pär Jansson besöker bland annat New Delhi, Bombay och Varanasi och låter oss möta människor som berättar om drömmar och längtan, med­ och motgångar.

Hemma hos Tolstoj – Nordiska möten i liv och dikt
Ben Hellman
Leo Tolstoj tog emot en strid ström av besökare, många från Norden. I brev och reportage skildrade de sina möten med den store ryske författaren. Om detta berättar litteraturvetaren och översättaren Ben Hellman som också skriver om Tolstojs intresse för den samtida skandinaviska litteraturen och undersöker omständigheterna kring varför han aldrig fick de nobelska litteratur­ och fredsprisen. Vi möter även de fascinerande nordiska gestalterna i romanerna »Krig och fred«, »Anna Karenina« och »Uppståndelse«.

Sörja ett liv, leva ett annat – Om flyktingens mörker och ljus
Li Bennich-Björkman
»Min mamma var en av de tusentals som flydde över Östersjön från Estland krigshösten 1944. Hela livet har jag velat förstå henne, och vad som händer i en människa som tvingas bygga upp ett nytt liv. Min bok handlar om två av de största flyktinggrupperna som kommit till Sverige – esterna 1944 och bosnierna 1992 och 1993 – och om många andra flyktingar. Trots den stora sorg som det innebär att lämna ett liv förmår många till slut leva ett annat.« Li Bennich­Björkman är professor i statskunskap.

Män vid vatten
Jan Hietala
Konstnären Jan Hietala ger sin syn på kollegan Eugène Jansson (1862–1915). Efter 1904 målar Jansson i stort sett enbart nakna män. Ofta befinner de sig på Flottans Badhus, som låg på Skeppsholmen i Stockholm. Boken är ett resultat av en utställning på Thielska Galleriet. Ett längre samtal mellan Daniel Birnbaum och Hietala återges. Medförfattare är Patrik Steorn och Berndt Arell.