Tre spioner i kallt krig – Valter Krivitskij, Gusti Stridsberg och Kim Philby

av Wilhelm Agrell

Valter Krivitskij var en gåtfull sovjetisk underrättelseofficer som hoppade av 1938. Författarinnan Gusti Stridsberg var, under täcknamnet Klara, sovjetiska NKVD:s skickligaste agent i Stockholm under krigsåren. Kim Philby har blivit symbolen för spionen som kom undan, och hans dramatiska historia är uppmärksammad men knappast färdigskriven.

Dessa tre agenter rörde sig genom ett Europa där det spanska inbördeskriget utgjorde en gemensam arena och där de passerade metropolerna Wien, Berlin, Moskva och Paris. Deras livsberättelser bjuder på spänning och överraskningar, och ger nya ingångar till en politisk och ideologisk brytningstid. Porträtten ger också en bild av spioneriets kärna, den konspirativa metoden, dubbelspelet och det ständigt närvarande hot som utgör dess lockelse, men samtidigt kräver sin tribut.

Wilhelm Agrell är Sveriges förste och ende professor i underrättelseanalys. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och har skrivit och medverkat i ett sextiotal böcker. Däribland Stockholm som spioncentral, Maskerad front – kalla krigets underrättelsehistoria och Vem kan man lita på – den globala övervakningens framväxt.

200 s. Hårdband. Illustrerad.
ISBN 978-91-984064-2-9

Högupplöst omslag

Dagens Nyheter, krönika av Jan Eklund

Östra Småland Nyheterna, recension av Nils Fredrik Aurelius

BTJ, recension av Anders Weidung