Formgivaren Pierre Forssell
Silversmide – Industridesign – Skulptur i mässing
Pierre Forssell (1925–2004) utbildade sig till silversmed och undervisade under större delen av 1950-talet på Konstfack. Flera av hans verk visades på Nationalmuseums uppmärksammade utställning Svenskt silver idag (1953).
Parallellt med att han arbetade som silversmed och lärare var han verksam som industridesigner för Gense och Skultuna Bruk. Han hade en nyckelroll i förnyelsen av svensk bruksdesign och bidrog till att den fick ett internationellt genombrott. Pierre Forssells arbeten i rostfritt stål för Gense hör till det bästa som gjorts i detta material. De karaktäristiska koniska salt-, peppar- och sockerströarna lanserades på H55-mässan 1955 i Helsingborg, där de väckte uppseende. Hans kastruller i aluminium från Skultuna fanns i otaliga svenska hem från 1960-talet och framåt.
Efter att i fem år ha arbetat som metodiklektor i metall på Slöjdlärarseminariet i Linköping fick han fast anställning på Skultuna Bruk för att förnya produktionen av mässing. I sin ateljé och verkstad med namnet Skultunamässing kunde han under två decennier med några skickliga hantverkare till hjälp arbeta helt fritt, och han skapade en rik och speciell formvärld. Geometriska grundformer blev till vaser, ljusstakar och dosor. En del i serieproduktion, annat unikat, konst och konsthantverk. Många av dessa föremål är idag svenska designklassiker och även internationellt eftertraktade.
»En välmatad och stilig bok, med utblickar om dåtidens skolor, metallföretag och yrvaken svensk designmedvetenhet.«
– Petter Eklund, Antik & Auktion
BTJ, recension av Inger Fredriksson