Tre spioner i kallt krig
Valter Krivitskij, Gusti Stridberg, Kim Philby
Spionen, spionaget och dess historia är kanske föremål för större intresse än någonsin. Det märks inte minst genom reportage, filmer, tv- och Netflixserier, dokumentärer och true stories. Spionen är en manipulatör eller bricka i sin samtid, men där finns också en tidlöshet vad gäller den psykologiska sidan, som ytterligare bidrar till att livsberättelser av historisk karaktär kan ge perspektiv på dagsaktuella skeenden.
Valter Krivitskij var en gåtfull sovjetisk underrättelseofficer som hoppade av 1938. Författarinnan Gusti Stridsberg var, under täcknamnet Klara, sovjetiska NKVD:s skickligaste agent i Stockholm under krigsåren. Kim Philby har blivit symbolen för spionen som kom undan, och hans dramatiska historia är uppmärksammad men knappast färdigskriven.
Dessa tre agenter rörde sig genom ett Europa där det spanska inbördeskriget utgjorde en gemensam arena och där de passerade metropolerna Wien, Berlin, Moskva och Paris. Deras livsberättelser bjuder på spänning och överraskningar, och ger nya ingångar till en politisk och ideologisk brytningstid. Porträtten ger också en bild av spioneriets kärna, den konspirativa metoden, dubbelspelet och det ständigt närvarande hot som utgör dess lockelse, men samtidigt kräver sin tribut.
Se även Wilhelm Agrells böcker i serien True spy.
Pressröster:
Dagens Nyheter, krönika av Jan Eklund