Varukorg

Antal sidor: 324

Utförande: Hårdband. Illustrerad.

Samarbete: Svenska litteratursällskapet i Finland

Utgivningsår: 2020

ISBN: 9789198496185

Amerikaminnen

Återvandrare och invandrare berättar

Författare:

Ann-Marie Ivars

Amerikaminnen ingår trettio berättelser av sydösterbottningar som i början av 1900-talet sökte lyckan på andra sidan Atlanten. För många av dem var resan över dramatisk och väl framme inleddes jakten på arbete, ibland över hela norra Amerika. Berättelserna handlar om hårt arbete, osäkerhet och sjukdomar men också om stora äventyr, sammanhållning och solidaritet landsmän emellan.

I många österbottniska familjer var det tradition att utvandra, en tradition som berättarna i Amerikaminnen förde vidare under de tre första årtiondena av 1900-talet. Oväntat många började sin resa västerut som en flyktresa över Bottenhavet eller Kvarken undan rysk värnplikt 1916. När invandringen till USA började begränsas på 1920-talet tog man sig illegalt över gränsen via Kanada. För männen erbjöds fysiskt tungt arbete inom stålindustrin, i gruvor och skogar samt i tunnelbane- och brobyggen. De unga kvinnorna lärde sig landets seder och bruk som hembiträden i amerikanska familjer, i bästa fall hos kända miljonärsfamiljer i New York.

Utvandringen avbröts av den stora depressionen som på 1930-talet tvingade många att återvända till Finland. Lättast var det för dem som hade något att falla tillbaka på i det gamla hemlandet. De som blev kvar i Amerika hjälptes åt för att klara sig igenom de ekonomiskt svåra åren. Depressionen gav samtidigt upphov till en kreativitet och företagaranda som bidrog till att förbättra invandrarnas livssituation.

Boken bygger på intervjuer med både återvandrare till Finland och invandrare i USA och Kanada. Gemensamt för berättarna är att de alla kommer från sydligaste delen av svenskbygderna i Österbotten: Korsnäs, Övermark, Närpes, Tjöck, Kristinestad och Lappfjärd.

Utgiven i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

 

BTJ, bokanmälan av Kent Lidman