Högupplöst omslag

 

»Under 1600-talet höll man ett så kallat brudpäll, ett dyrbart vävt eller vackert broderat rektangulärt tyg, över brudparet som en himmel under vigselakten. Brudpället signalerade liksom brudkronan att bruden i fråga var ärbar.« Foto: Elisabeth Eriksson, Nordiska museet / DigitaltMuseum.

Med utgångspunkt i år 1679 skriver Annika Sandén om Bröllopsleken i Skuttunge. En  oskyldig lek, där några barn skrudar sig i olika kyrkliga föremål, kommer till prästens kännedom och får sitt rättsliga efterspel.

 

»Materiell samhällsnytta – ofta symboliserad med hjälp av biet – framhölls som ett ideal under 1700-talet men blev en akilleshäl för naturvetenskaperna under 1800-talet. Samhällsnytta förknippades då istället med humanistiska studier som ansågs fostra karaktären och utveckla förståndet.« Carl Gustaf Gillberg, Frontespis till J. F. Freddersens »Minnes-tafla…«, 3 uppl. (1808).

Med utgångspunkt i år 1818 skriver Mattias Hammar om Naturvetenskapernas kris.

 

»Att gå på bal var ett populärt nöje hos överklassen i 1800-talets Stockholm. Här syns några av 1840-talets salongslejon, tecknade av Fritz von Dardel. Saknas gör dock Erik af Edholm, han var annars ett stående inslag på stadens högreståndsfester.« Fritz von Dardel, »En slottsbal 1845«.

Med utgångspunkt i år 1843 skriver Bo Eriksson om Baler och baler och baler. Erik af Edholms dagboksanteckningar ger en god inblick i en kultur och en samhällsordning som under hans livstid skulle komma att ändras i grunden

 

»AGA-spis med tillbehör. Från mitten av 1930-talet lanserade företaget AGA ett specialsortiment av kokkärl i både gjutjärn och aluminium.« Foto: Tekniska museet / DigitaltMuseum.

Med utgångspunkt i år 1931 skriver Karin Carlsson om Hotellkungens spisar. Oskar Zedrén installerade detta år inte mindre än fem exklusiva AGA-spisar i sitt hem i Gävle – en teknisk innovation som signalerar stora förändringar för hushållsarbetet.

 

»Sist upp i ringen som proffsboxare på svensk mark innan förbudet mot proffsboxning trädde i kraft den 1 januari 1970 var Ulf Danielsson. Han deklarerade kavat att han skulle fortsätta ändå, men det gjorde han inte.« Göteborgs-Tidningen den 31 december 1969.

Med utgångspunkt i år 1969 skriver Jens Ljunggren om Boxningsdebatten som blev en boxningsmatch. Efter decennier av hätsk debatt om boxningens skadlighet, där både medicinska och moraliska motiv anfördes,  förbjöds proffsboxningen i Sverige.