Vårens böcker 2021
Bläddra gärna i vår nya katalog – eller ladda ned den som pdf.
Legenderna om förbundsarken
Jan Retsö
Vad hände med den israelitiska förbundsarken, kistan med de tio budorden som omtalas i Gamla testamentet? Den har försvunnit spårlöst ur historien men givit upphov till en rad legender om dess fortsatta öden.
»Skriv så ofta du kan«
Brevväxlingen mellan Georg Henrik von Wright och Eino Kaila 1937–1958
Bernt Österman (utgivare)
Denna korrespondens ger en unik bild av vänskapen mellan två betydande filosofer.
Schibboleteffekten – Ledarskap, konsten och människans ansvar
Julia Romanowska
Om ledarskapskonceptet Schibbolet som avslöjar schabloner, konfronterar chefer med ledarskapets fundamentala frågor och vänder destruktiva beteenden till ansvarstagande.
Oleg Penkovskij – Spion på avgrundens rand
Wilhelm Agrell
Penkovskij betraktade sig som kalla kriget främste spion. Hans uppdragsgivare i väst delade uppfattningen, men var han i själva verket tidens främste desinformatör?
Om söndagarne – 1800-talets museibesökare och konsten att betrakta konst
Eva-Lena Bergström
Under 1800-talet fick konsten nya arenor i form av museer och gallerier. Men hur skulle besökarna bete sig på dessa mötesplatser? Illustrerad press och måleri gav tydliga instruktioner om hur konsten skulle betraktas.
Virka fritt
Marketta Luutonen & Anna-Maija Bäckman, med fotografier av Gunnar Bäckman
Här utgör museernas textilskatter och gedigen forskning grunden för att återskapa och inspirera till ny design. Lär om virkningens historia och ta del av mönster som även är anpassade för nybörjare. En bok för alla som är intresserade av handarbete och textil kultur.
Hannibalkriget
Titus Livius
Översättning, inledning och kommentarer: Karin Westin Tikkanen
Följ den puniske fältherren Hannibal – skoningslös general och storslagen taktiker – i en nyöversättning av den romerske historikern Livius skildring av Kartagos och Roms hårda kamp om världsherraväldet.